Tilbakeblikk på vårens DKS forestillinger.
Våren er tid for scenekunstbesøk til alle fylkets barneskoler og Brageteatret har hatt hele 7 forestillinger på veien denne sesongen. De har spilt både for 1.-4 trinn eller 5-.7. trinn.
6. juni spilte Brødrene Løvehjerte sin aller siste skoleforestilling på Tofte i Hurum. Da hadde de besøkt 27 skoler i 11 av Buskeruds kommuner, og spilt 38 forestillinger for 5480 elever på 1.-4. trinn. Astrid Lindgrens kjente og kjære historie om Kavring og Jonatan har begeistret både elever og lærere, og tilbakemeldingene som kommer til oss via tegninger fra barna er fantastiske.
Denne gjengen var også så heldige å få besøk av våre to superflinke arbeidsuke-elever Hedda og Åshild. Jentene som selv er aktive skuespillere i Høvik Barne- og ungdomsteater hjalp til med alt fra fletting av hår til scenografibygging og støvsuging. Skuespillerne fikk også bryne seg på interessante spørsmål og diskusjoner om skuespillerlivet.
En annen liten gjeng som har begeistret fylkets 1.-4. klassinger er skuespiller Geir og tekniker Eirik som har vært på tur med dukkene Fred og Herr Punk!
Barna i Buskerud hyler «DER ER ROTTA!» og må reise seg fra setene for kong Sølve både en og to og tre ganger i løpet av forestillingen Fryktens Fromasj.
De har spilt for 4600 barn i Drammen, Modum, Gol, Ål, Nes og Hol!
I denne magiske historien møter vi den veldig snille, og ganske klønete kjøkkenhjelpen Fred som må kjempe mot ondskapens Rotter og den slemme kjøkkensjefen Herr Punk for å redde det magiske landet Silverdalen. Selve forestillingen er imponerende dukketeater hvor Geir, som historieforteller og medhjelperen UNO har full kontroll på dukkene Fred og Herr Punk på hver sin hånd.
For barna er kanskje et av forestillingens absolutte høydepunkter når Fred og Herr Punk dukker opp i full størrelse. Eirik og Geir tar på seg to store hoder av dukkene. De løper rundt i salen i en intens jakt, noe som frembringer frydefulle hvin som høres på lang avstand..
Eller er høydepunktet når Herr Punk får sin straff? Den strengeste straffen i Silverdalen er nemlig en dynamitt i rompa!
– Alle barna er i hvert fall enige om at dynamitten skal tennes på!
Først ut dette året var et gjensyn med forestillingen JEG! som hadde hadde premiere i 2016.
Jeg! er et samarbeid med Teater Manu som har tegnspråk som scenespråk. Forestillingen er likestilt for hørende og døve og har gitt barna en annerledes og mangfoldig teateropplevelse.
Basert på Svein Nyhus sin filosofiske billedbok for barn stiller skuespillerne Ronny og Sulekha det store spørsmålet «hvem er JEG?»
27 skoler i Lier, Kongsberg og Ringerike fikk besøk og de har spilt 38 forestillinger for 3400 elever på 1.-4. trinn!
Første forestilling ut for 5. – 7. trinn var nok et gjensyn fra 2016. Den sterke forestillingen til Sara og Buzhan Baban «Nå løper vi».
Forestillingen som i fjor ble nominert til Heddaprisen for beste barne- og ungdomsforestilling handler om søsknene Sara og Buzhan sitt liv på flukt fra Irak til Norge på slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet. Forestillingen engasjerer og rører både elever og lærere, og flere av barna har mye spørsmål til skuespillerne etter forestillingen.
Nå løper vi besøkte denne våren Ringerike, Nedre Eiker, Øvre Eiker, Rollag, Nore og Uvdal og Krødsherad med 35 forestillinger for 3054 elever!
5.-7. trinn i Lier kommune kunne kose seg med Anders Sanzén og Bo Platzack sin forestilling Rasmus på Loffen. Den besøkte 10 skoler og spilte for 1026 elever! Mens i Hallingdalen og nærliggende områder fikk 8 kommuner og 985 elever besøk av forestillingen SceneArt! av Sagliocco Ensemble. To varme, morsomme og flotte forestillinger!
1 november 2016 var Dagsavisen Fremtiden på besøk hos denne gjengen som da nærmet seg innspurten på forestillingen «Kamuflasje».
Dukkemakerne Polina Borisova og Yngvild Aspeli viste stolt frem stykkets hovedperson; Ingunn. Ingunn opptrer på scenen både i normalstor og kjempestor størrelse! Dette fine bildet ble tatt utenfor lånte lokaler i Brodahlbygget av Pernille Vestengen.
Dukkene skaper høylytt gisping og fascinasjon når de kommer på scenen og flere av barna vil hilse på etter forestillingen.
Kamuflasje handler om Ingunn som skal fremføre et dikt under den årlige «Talentiaden» på skolen, men det er tydelig at hun er sjenert og gruer seg. Vi blir med inn i Ingunns hode hvor en mørk og ubestemmelig masse har tatt overhånd, men heldigvis går det bra til slutt. Ingunn finner frem sine indre krefter og overmanner sin frykt!
Ingunn har sammen med skuespillerne Cecilie Solberg Knutsrød, Ingrid Liavaag og Benedikte Karine Sandberg besøkt 27 skoler i Drammen, Røyken Hurum, Hole, Modum og Kongsberg og spilt til sammen 42 forestillinger for 3400 elever!
Benedikte har delt små og store øyeblikk fra turneen på Instagram og vi deler videre noen av disse. Veldig fint sceneteppe i Kongsberg, lekende garderober og kreative blendingsmetoder:
På vegne av alle som har vært på turné denne våren ønsker vi å takke for veldig gode mottagelser på skolene, og en spesiell takk til alle kulturvertene der ute – det sies at Buskerud har Norges beste!