DUS-logo

Verdens beste teaterfestival for ungdom

Er ungdommene i teatergruppa lei av å spille barneteater? Ønsker dere å dykke dypere ned i det profesjonelle teatret? Tolke et manus som aldri før har vært satt opp? Da er DUS noe for dere.

DUS – Den Unge Scene er en landsdekkende teaterfestival for ungdom mellom 13 og 19 år. Til hver festival bestiller DUS nye teatertekster for målgruppen av profesjonelle dramatikere. Hver teatergruppe velger ut en tekst som de setter opp og som spilles på regional festival.

Hvordan foregår festivalen?

Hver DUS-runde går over to år. Runden starter med søknad om påmelding i mars. 20.-22. september er det obligatorisk seminar for gruppenes regissører/instruktører, dramatikerne, og DUS-koordinatorene.

Så er det klart for festival. Det vil først avholdes regionale festivaler i hvert fylke, dette skjer som regel i løpet av mars. Her deltar alle gruppene hele helgen i sin region. Deretter vil en gruppe fra hver region plukkes ut for å delta på den landsdekkende festivalen på Det Norske Teatret i Oslo. Denne avholdes i mai. Målet med utvelgelsen av grupper til å representere hver religion er et bredt mangfold av forestillinger som representerer alle manus som er skrevet til festivalen.

DUS dekker kostnader tilknyttet reise og opphold for obligatorisk seminar, regional festival og landsdekkende festival – dette avklares med DUS-koordinator.

Illustrasjonsbilde
Fra forestillingen «Ordløs», St. Hallvard Players, DUS-festivalen 2023, Foto: Ole Kristian Bjørnerud Børset

Hva kan du forvente?

I Buskerud er det Brageteatret som er vertsteater og profesjonell samarbeidspartner. Vi holder til på Union Scene i Drammen.

Som DUS-gruppe i Buskerud vil dere få to besøk av oss i løpet av øvingsperioden. Det første besøket legges tett etter det obligatoriske seminaret i september, mens det andre besøket vil skje før forestillingen deres har premiere. Brageteatret stiller som sparringspartner og gruppene kan be om tilbakemeldinger og/eller annen kompetanse.

Gruppene som melder seg på DUS kan være dramaklassen på videregående, kulturskolen, etablerte teatergrupper, eller bare en gjeng som elsker teater og ønsker å jobbe sammen mot en forestilling i 2025. Gruppens medlemmer må være mellom 13 og 19 år, dere bør ikke være fler enn 15 mennesker. Forestillingen må ha premiere før den skal spilles på regional festival.

Illustrasjonsbilde
Fra forestillingen «Lillebjørn», Gol vgs, DUS-festivalen 2023, Foto: Ole Kristian Bjørnerud Børset

Tidligere dramatikere for Den Unge Scene

Det ble nevnt innledningsvis at det er profesjonelle dramatikere som skriver manus til DUS. Her finner vi blant annet navn som Kate Pendry, Vigdis Hjort, Knut Nærum, Demian Vitanza, Monica Isakstuen og Fredrik Høyer – for å nevne noen. I tillegg utlyser DUS hver sesong en manus-konkurranse der unge dramatikere inviteres til å skrive manus. 

Hvem som blir dramatiker for tekstene som skal settes opp under DUS 2025 offentliggjøres på lanseringsseminaret. Endelig dato for seminaret vil komme sammen med invitasjon for påmelding i starten av mars.

Invitasjon til påmelding blir tilgjengelig i starten av mars. For spørsmål, direkte invitasjon, eller andre henvendelser kan man kontakte emilie@brageteatret.no.

Illustrasjonsbilde
Fra forestillingen «Prometeus», Zekken, DUS-festivalen 2023, Foto: Ole Kristian Bjørnerud Børset

5 kjappe om DUS

Hvor Kommer DUS fra?
Ideen og modellen for DUS har sitt opphav i det engelske ”Connections” som ble etablert i 1994. I England har Connections base ved Royal National Theatre i London. Det har også vært modeller av Connections i Italia, Portugal, USA, Tyskland, Georgia og Island. DUS ble opprettet i Norge i 2004.

Koster det penger?
Det er i utgangspunktet gratis å delta i DUS. Kostnader tilknyttet produksjonen (kostyme, scenografi, rekvisitt, lys/lyd og instruktør) må gruppene selv bekoste. Her vil vi anbefale dere å sjekke ut ulike støtteordninger for teatergrupper som finnes der du bor. Vi vil også anbefale gruppene å tenke enkelt og gjerne også gjenbruk når det kommer til kostymer, scenografi og rekvisitt. Det enkle er ofte det beste.

Hvordan søker man om å være med i DUS?
Tidlig i mars vil Brageteatret legge ut invitasjon til søknad med frist for påmelding 17. mars. I denne invitasjonen vil vi publisere obligatoriske datoer der instruktør og gruppa må være med på, samt hva som må med i søknaden.

Hvor mange grupper får være med i DUS?
I en regional DUS-festival er det plass til 6-8 grupper.

Hvilke andre institusjoner enn Brageteatret er samarbeidspartnere i DUS?
Det Norske Teatret og Teater Manu i Oslo, Sceneinstruktørordningen i Nordland med Nordland Teater og Figurteatret i Nordland, Program for drama og teater ved NTNU i Trøndelag, Kilden i Agder, Rogaland Teater i Stavanger, Teatret Vårt i Molde, Teater Innlandet dekker Innlandet, Hålogaland Teater dekker Troms og Finnmark, Østfold Internasjonale Teater i Viken Østfold, Teater Ibsen for Telemark og Vestfold og Vestland dekkes av Den Nationale Scene i Bergen sammen med Det Vestnorske Teateret og Vestlandske Teatersenter.

Hei, har du spørsmål om DUS?

Ansattbilde av formdiler

Emilie Marie Løddesøl
Brageteatrets formidler
og DUS-koordinator for Buskerud

Viktige datoer:

Mars 2024

01/03: Påmelding åpner
17/03: Påmeldingsfrist

September 2024

01/09: Frist for valg av manus/konsept
20-22/09: Obligatorisk seminar på Hamar

Oktober 2024

19.-20/10: Kick off for DUS-gruppene i Buskerud

Mars 2025

22-23/03: Regional festival hos Brageteatret på Union Scene i Drammen

Mai 2025

22.-24/05: Landsdekkende festival på Det Norske Teatret i Oslo

Nyhetsbrev

Få informasjon om forestillinger, nyheter og andre spennende ting som skjer på Brageteatret.